Sivut

tiistai 22. toukokuuta 2012

Meikkilaukkuja ja ohje

Oma meikkilaukkuni hajosi jokunen aika sitten ja uudelle tuli huutava pula. Päätin väkästellä itselleni meikkilaukun itse ja samalla tehtailin niitä enemmänkin eli muutama kaveri ja neidin mummut saivat myös omansa. En löytänyt mistään ohjetta tällaiseen vuoritettuun meikkilaukkuun, joten tein sellaisen itse. Laitan sen tännekin, jos joku muukin innostuu tällaisia värkkäilemään.

OHJE MEIKKULAUKKUUN

Ohjeella syntyy kuvan kaltainen meikkilaukku, jonka mitat valmiina ovat: 24 x 11 x 12 cm. 

Meikkilaukkua varten tarvitset

Kaksi 38 x 23 cm palasta päällikangasta
Kaksi 38 x 22 cm palasta vuorikangasta
Yhden 21 x 15 cm palasen vuorikangasta taskuun
Yhden 20 x 8 cm palasen päällikangasta kahvaan
Vetuketju 38 cm
Aloita kiinnittämällä tasku toiseen vuorikappaleeseen. Taita ensin taskunsuuhun kaksinkertainen taitos ja ompele suu. Tämän jälkeen silitä taskun muihin reunoihin yksinkertainen taitos ja kiinnitä tasku vuorikappaleeseen.


Seuraavaksi kiinnitetään vetoketju. Aseta vetoketju päälli- ja vuorikankaan väliin niin, että kankaiden oikeat puolet ovat vastakkain. Ompele sauma. Tee samoin toiselle puolelle.


Ompele nyt päällikangas pohjasta ”lenkiksi” eli ompele päällikankaan palaset pohjasta yhteen. Tee samoin vuorikankaalle, mutta tätä keskelle saumaa noin 7 cm kolo kääntämistä varten. Työn pitäisi nyt näyttää tältä:

Seuraavaksi ommellaan pussin päät. Kohdista vetoketju ja alasauma vastakkain ja ompele päällikankaan molemmat päät. Älä ompele vielä saumaa vetoketjun kohdalta. Ompele vuorikangas vastaavasti. Työ näyttää nyt tältä.
Aseta nyt päälli- ja vuorikangas päällekkäin ja ompele vetoketjun päältä. Itse ompelin tässä hetken edes-takaisin, jotta saumasta tuli vahva. Meikkipussi näyttää nyt tältä:
 Ompele toinen pää samalla tavalla.
Seuraavaksi taitellaan esiin kulmat ja leikataan ne auki. Näin:
Taita kahvaa varten leikkaamasi kangas pituussuunnassa kaksinkerroin ja ompele sauma. Käännä kahva oikein päin. Aseta kahva leikattujen kulmien sisään näin:
Ompele kulmasaumat. Ompele myös vuori vastaavasti.

Ompele toinen pääty vastaavasti, mutta jätä kahva pois tältä puolelta.

Käännä työ vuorikankaan pohjassa olevasta aukosta oikein päin ja ompele kääntöaukko umpeen. Tämä olisi varmasti hyvä ommella käsin, mutta itse surautan yleensä koneella.

Nyt sitten vain hymyä huuleen, sillä laukku on valmis!

17 kommenttia:

Mieli kirjoitti...

Kivan näköisiä!
Kiitos ohjeesta :)

joska kirjoitti...

Kiitos, piti laittaa talteen jotta muistaa kun tarve iskee. :)

Leisa kirjoitti...

Mieli: eipä kestä :)

joska: joo nää oli nopeita tehdä ja kaikenmaailman pussukoille on aina käyttöä.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tämä työvaihe oikein tarkoittaa: "Ompele nyt päällikangas pohjasta 'lenkiksi'."

Aivan ihania pussukoita :)

Leisa kirjoitti...

Juu saattoi olla hieman epäselvä kohta. Tarkoitin siis, että tulisi ommella vuoren pohjat keskenään yhteen ja päällisen kankaat samoin.

Omasta mielestäni tuo näyttää lenkiltä eli siksi ohjeessa sanoin noin. Korjaan tämän tuohon itse ohjeeseen myös.

Hyvä kun kysyit!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos täsmennyksestä :)

Anonyymi kirjoitti...

Tarkennatko tuota kulman leikkausta ja päädyn ompelua..en ymmärtänyt..

Ensimmäinen versio siis lituskainen pussukka=)

Leisa kirjoitti...

Kysyit pahan! Tai koitin miettiä pääni puhki miten mä tuon kulman selittäisin. Nuo kaksi kuvaa koittavat avauta asiaa.
Itse pyörittelin tota kanssa melkoisen pitkään, ennen kuin hokasin mitä pitää tehdä. SIitä pohjasta tehdään ikäänkuin neliö, jonka keskellä kulkee päällisen ja pohjan erottava sauma. (auttoikohan tmä vai sotkiko vain lisää?)
Itsellä auttaa noissa usein se, että laitan reippaasti nuppineuloja ja sitten käännän työn oikein päin (ennen siis kuin leikkaan tai ompelen) tällöin näkee hieman onko tulossa sitä mitä piti.

Anteeksi, jos en osannut auttaa. Ei nyt tuo sanainen arkku oikein auennut.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi käytännöllinen "pussukka", valmistui sukkelaan pari kappaletta joskin ohje oli monimutkaisempi kuin itse tekeminen.Olen melko paljon ommellut joten ohjetta sinänsä saattoi "säveltää" vasta-alkajan kannattaa miettiä noita kulmia! Minä tein pussukat Muumi-aiheisesta markiisista nuorison käyttöön uskon niiden kestävän hyvin. KIITOS vihjeestä ja ohjeesta!

Anonyymi kirjoitti...

Englannin kielisiä ohjeita löytyy vaikka millä mitalla, kun hakusanaksi laittaa "boxy pouch".

Jadezza kirjoitti...

Ostin tänään juuri ihania kankaita Anttilan ale-pakoilta. Pakko kokeilla. Kiitos ohjeesta!

Unknown kirjoitti...

Loistavaa, kiitos ohjeesta! Äitini pyysi meikkipussia ja tämä vaikuttaa hyvältä :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, valmista tuli :)
Raili

Sanna kirjoitti...

Hei!

Haluaisin tehdä tällaisen äitienpäivälahjaksi, mutta mietin, että pitääkö tuo päällikangas olla jykevämpää kangasta vai riittääköhän puuvillakangas? Mulla on vanha verho, josta jo päällikangaspalat leikkasin, mutta jäi askarruttamaan, että pysyykö laukku muodossaan valmiina? En osaa kunnolla noita kangasmateriaaleja, mutta näkisin, että itse käytät laukuissa sellaista "karkeamman" tuntuista kangasta. Päällikangas on siis aavistuksen paksumpaa kuin vuorikangas, jota varta vasten ostin Eurokankaalta :)

Leisa kirjoitti...

Moi Sanna,
olen tehnyt molemmista ja kyllä tuo tavallinenkin puuvillakangas jotenkin muodossa pysyy. Ei tietenkään niin hyvin kuin jämerämpi. Jos haluaa niin siihen voi taustalle silittää vaikka tukikankaan niin sitten tulee varmasti tukeva :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos sinulle tuhannesti tästä perinpohjaisesta, suomenkielisestä ohjeesta! Olen aloittelija ompelun suhteen, joten minulle tämä ohje on tarpeellinen.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hienoja <3 Ja selkeät ohjeet :)